15 април 2011 г.

Samsung XL2370 review


LCD монитор Samsung XL2370
цена ~ 460.00 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.2655 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост:
H/V - 170°/160° 
Други: DVI-I, HDMI




   Ревю на Samsung XL2370


   © Крум Маринов


   Samsung XL2370 първоначално привлече вниманието на потребителите с тънкия си дисплей - само 30 мм. Това изтъняване на дисплея се дължи най-вече на използването на модерната LED подсветка, която също така допринася и за намаляване на енергопотреблението. Но дали този модел на Samsung, с неговата TN матрица, ще успее да ни впечатли и с добра картина? И дали така хвалената във всяко едно официално ревю LED подсветка наистина подобрява значително качеството на изображението при  този LCD монитор? Ще се опитаме да намерим отговорите в това ревю на XL2370...

   Samsung XL2370 е монитор с елегантен дизайн и впечатляващо тънък профил. Корпусът е изработен от гланцова черна пластмаса, от нея е изработена и овалната стойка. Дизайнерите на Samsung изглежда са решили, че ергономичните функции са нещо като апендикс и в най-добрия случай са ненужни. А току-виж вземат, че навредят с нещо на невинния потребител... Затова са ни предоставили възможност да регулираме само наклона на дисплея. Много жалко.
   Чрез менюто можем да регулираме обичайните заподозрени - яркост, контраст, време за реакция, температура на цвета, RGB стойности...
   Консумацията на електроенергия при XL2370 не е висока - фабричната от 30 W пада до около 25 W след калибриране на монитора.
В интерес на истината, подобни стойности наблюдаваме и при много от мониторите, които са с добрата стара катодна подсветка.
До тук творението на Samsung не успява да ни впечатли с нищо особено, че да замаже неприятното впечатление, предизвикано от наглата липса на ергономични функции. Значи, правим се на много "зелени" и загрижени за енергопотреблението, а за здравето на хората - на кой му пука!
   Е, както и да е, просто бюрото ми е с нестандартна височина, та сигурно затова така
остро реагирам на липсата на възможност за регулиране на височината на дисплея ;).
   Но, да продължим нататък. Сега да видим, каква картина има XL2370...
Каква, каква - ужасна, ето каква! Говоря за фабричните настройки. Наистина са правени сякаш от злостни, непоправими рецидивисти-далтонисти! Цветовете са твърде ярки и пренаситени. Явно тук баш-майсторите на Samsung залагат на шаренийката. Така на времето са подлъгвали аборигените, обитаващи южните части на Тихия океан... с ярки пъстри парцалки. Детска радост, шарени бонбонки! Тъмните тонове на сивото също губят борбата и отпадат от класирането още в предварителната група...
   При превключване на предварително зададените заводски режими що-годе приемлива картина получаваме при режима за гледане на филми, въпреки че се забелязва известно синеене на образа. Еми, някои почервеняват от срам, други посиняват... ;).
   С две думи - задължително калибриране! Да, повечето от нас нямат възможност за хардуерно такова, но поне софтуерно трябва да бъде направено.
   Нивото на черното при Samsung XL2370 също не е много добро, съответно -
и контрастът. За пореден път се убеждавам, че LED подсветката в повечето случаи си е като един сапунен мехур. Изглежда интересно, прелива с всички цветове на дъгата, но се пука бързо и оставя след себе си само малко мазна пяна...
   Да поясня лирическото си отклонение. Кратко и ясно - т. нар. Edge LED подсветка (при нея диодите са разположени странично, а не зад дисплея) в случая със Samsung XL2370, както и при много други модели, не подобрява картината по никакъв начин, а както видяхме, не допринася особено и за намаляване на енергопотреблението.
   Време за реакция на матрицата. Достатъчно бързо. Тук XL2370 се представя добре и ще ви свърши работа за гледане на филми. Повечето от съвременните игри също ще вървят добре на него. Не се забелязва видимо размазване на картината или ореол около бъро движещи се обекти.
   Ъгли на виждане. Какво да говорим? Излишно е - матрицата е TN. Съответно, когато гледате монитора под ъгъл, контрастът и цветопредаването видимо се влошават.
   Заключение. LED подсветката при този модел на Samsung позволява да се намали дебелината на монитора и, макар и минимално, допринася за намаляване на енергопотреблението. Фабричните настройки на картината са покъртително безобразни, но ако превключите на режим "Movie" и като си поиграете малко с менюто, ще постигнете задоволителен резултат. Нивото на черното обаче не е достатъчно добро. Тук няма какво да се направи. Хубавото е, че XL2370 е с достатъчно бърза матрица и ще задоволи любителите на филми и непретенциозните геймъри.
   Накратко, Samsung XL2370 не е кой знае какво, става за мултимедийни и офис приложения, както и за повечето игри, но според мен за тези пари определено можете да намерите и по-добър LCD монитор. Обърнете внимание например на Samsung 2233rz - наистина добър LCD монитор, поддържащ 120 Hz честота на опресняване и подходящ за 3D игри.

   Още - от СЪДЪРЖАНИЕТО.